Museum Boxtel blij met schenking van Jerome van Helvoort

Ook tijdens de tijdelijke sluiting vanwege de corona-crisis wordt er toch gedacht aan Museum Boxtel (MUBO). Op woensdag 23 april jl. heeft Boxtelaar Jerôme van Helvoort, zoon van oud-burgemeester van Boxtel Martien van Helvoort, drie waardevolle objecten geschonken aan MUBO.

Het gaat om een originele keistamper, een schilderij van de Boxtelse kunstschilder Frans Bank en een oude foto van het voormalige gemeentehuis van Boxtel. Jerome van Helvoort bracht de objecten zelf naar MUBO, dat daarvoor kort haar deuren opende met strikte inachtneming van de voorgeschreven anderhalve meter afstand.

Omdat Jerôme van Helvoort gaat verhuizen van Boxtel naar Vught, was er geen plaats meer voor de drie objecten en besloot hij ze te schenken aan MUBO. Jerôme van Helvoort (70) is de zoon van Martien van Helvoort, oud-burgemeester van Boxtel van 1945-1971. De originele keistamper was eigendom van zijn vader Martien van Helvoort en werd hem aangeboden door het personeel van de gemeente Boxtel bij zijn afscheidsreceptie en pensionering in 1971.

Oude gemeentehuis
Het derde object is een foto in lijst van het oude gemeentehuis van Boxtel op de Markt, dat daar heeft gestaan van 1834 tot 1936. Maker en uitgever van de foto was Wilhelm van Eupen (bron: beeldbank Boxtel). Jerôme van Helvoort kreeg de foto aangeboden bij zijn afscheid als voorzitter van de Rotaryclub Boxtel-Oirschot op 27 juni 2002 door zijn opvolger Jacques Akerboom.

Schatkamer van MUBO
De drie objecten zullen worden toegevoegd aan de op dit moment ingerichte wisselexpositie ‘De schatkamer van MUBO’. Deze expositie is verlengd tot en met 5 juli a.s. vanwege de corona-crisis. Hoewel nu gesloten, hoopt het bestuur van harte dat MUBO inderdaad open mag voor publiek vanaf juni. Natuurlijk dan wel met de dan geldende beperkende maatregelen.

Op de foto: Jerôme van Helvoort bij twee van de geschonken objecten in MUBO: de originele keistamper en de aquarel van kunstschilder Frans Bank (foto MUBO)