Museum Boxtel heropent eind augustus

‘Veiligheid voor alles’. Onder dit motto heeft het bestuur van Museum Boxtel (MUBO) besloten om haar deuren vanaf 1 juni nog niet te openen voor publiek. Dat heeft te maken met de gemiddelde leeftijd van de receptiemedewerkers van boven de 70 jaar. Zij vallen daarmee binnen de corona-risicogroep. Het corona-protocol van de museumvereniging ontraadt medewerkers binnen de risicogroep naar het museum te komen. Het bestuur volgt dit advies in deze fase van de corona-crisis vooralsnog op. De opening van MUBO is na de jaarlijkse zomersluiting. Dat betekent dat MUBO pas heropent op 29 augustus, tegelijkertijd met de start van de wisselexpositie ‘Water & Vuur’.

Corona-protocol
Als gecertificeerd museum wil en moet MUBO zich houden aan het corona-protocol van de museumvereniging. Naast het advies om vrijwilligers vanaf 70 jaar niet naar het museum te laten komen, staat het corona-protocol ook vol met andere maatregelen en richtlijnen. Die zullen ook na de heropening op 29 augustus a.s. van kracht zijn en blijven. In het kader van de 1,5 meter maatregel dienen bezoekers van te voren per e-mail of telefonisch een toegangskaart te reserveren. Zo kan MUBO gezien het netto vloeroppervlak maximaal tien bezoekers tegelijk per verdieping binnenlaten. Daarbij hoort ook het installeren van beschermende maatregelen zoals plexiglas bij receptie en balie, het aangeven van looproutes met grondstickers en het communiceren van de corona-regels met borden en schermen. Alles in het teken van veiligheid voor medewerkers en bezoekers.

Water en Vuur
De heropening van MUBO valt samen met de start van de wisselexpositie ‘Water & Vuur’, een kunstexpositie van de 100-jarige landelijke kunstenaarsvereniging AKKV (Algemeen Kristelijk Kunstenaars Verbond). De expositie toont kunst van dertien kunstenaars die ieder in hun eigen discipline werken hebben gemaakt. Tijdens de expositieperiode van 29 augustus tot en met 1 november 2020 zijn er regelmatig kunstenaars aanwezig om uitleg te geven bij hun werk. Daarnaast worden er lezingen en workshops gegeven.

Herinrichting vaste expositie
Ondanks het feit dat MUBO tijdelijk dicht is voor publiek, wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de herinrichting van de vaste expositie op de eerste en tweede verdieping. De vaste expositie wordt gepresenteerd in de vorm van negen thema’s, waaraan de 49 onderwerpen over de geschiedenis van Boxtel (canon van Boxtel) zijn toebedeeld. Naast nieuwe vitrines, panelen en lichtkasten, krijgt ieder thema ook een digitaal aanraakscherm. Daarmee kan de bezoeker zelf naar hartenlust foto’s, teksten en geluids- en beeldfragmenten tevoorschijn toveren over dat thema. Bij binnenkomst staat de bezoeker een groot centraal aanraakscherm ter beschikking. Als start kan men zich daarop oriënteren om welke thema’s het gaat en waar ze op zaal zijn te vinden. De herinrichting zal begin 2021 gereed zijn.

MUBO is dus springlevend en iedereen is dan ook van harte welkom om vanaf 29 augustus een bezoek te brengen.

Op de foto: Impressie herinrichting vaste expositie thema ‘Oorlog & Vrede’ (foto: MUBO)