Uniformjas Mervin Emery Stomberg terug in Boxtel

De uniformjas van de Amerikaanse soldaat Mervin Emery Stomberg (1919-2006) is zaterdag 19 oktober officieel overgedragen aan de gemeenschap van Boxtel. De jas werd door Stombergs dochters Wanda (73) en Susie (68) in het bijzijn van wethouder Peter van de Wiel onthuld in Museum Boxtel (MUBO). De in Peoria (Illinois) geboren soldaat was een van de honderd Airbornes, die in de herfst van 1944 verscholen zat in de Kampina en bijdroeg aan de bevrijding van Boxtel.

Niet alleen Stombergs dochters waren zaterdagochtend naar MUBO gekomen. Ook diens kleinzoon John Ginger (49) was er met echtgenote Sherry (54), evenals Susie’s echtgenoot Jim (73). Ze vertelden openhartig over het leven van hun vader en grootvader, die op 23 september 1944 deel uitmaakte van een vliegtuigbemanning. Hun zweefvliegtuig werd neergeschoten en maakte een noodlanding in een weiland aan de Mijlstraat. Bij die crash raakte soldaat Stomberg ernstig gewond aan het hoofd.

De Amerikaan werd in eerste instantie verpleegd in een boerderij in het Kinderbos en later verzorgd in huize Van Zeeland aan de Molenstraat. Nadien werd hij door verzetsmensen overgebracht naar het geheime kampement van de geallieerden in de Kampina. Hier verbleven tot de bevrijding van Boxtel op 24 oktober 1944 bijna honderd Amerikaanse en Britse Airbornes. Verzetsmensen brachten dagelijks voedsel en kleding naar deze verscholen plek bij de Huisvennen.

Koester de vrijheid
De familieleden van Stomberg werden zaterdagochtend welkom geheten door museumsecretaris Willem van Vossen. Hans Dekker (zoon van verzetsmensen Roel Dekker en Zus van Zeeland) en Roel Manders verzorgden een korte presentatie over de gebeurtenissen in Boxtel in de herfst van 1944 en vertelden over de Boxtelse hulp aan soldaat Stomberg.

 

Wethouder Peter van de Wiel sprak namens het gemeentebestuur van Boxtel zijn dank en waardering uit voor de bijdrage die de Amerikaanse militair heeft geleverd aan de bevrijding van Boxtel. ,,Wij koesteren de vrijheid waarvoor hij vocht en waarvoor hij zijn leven waagde”, sprak Van de Wiel. Hij verraste Stombergs dochters Wanda en Susie en kleinzoon John met een geschenk: een kleine verzameling Delfts blauw aardewerk.
Onder leiding van drie gidsen werden daarna rondleidingen verzorgd in MUBO, waar nu de tentoonstelling ‘Boxtel in de oorlogsjaren 1940-1944’ te zien is.

‘You don’t wanna know’
Wanda en Susie vertelden dat hun vader niet erg openhartig was over zijn belevenissen in de Tweede Wereldoorlog. Als ze ernaar vroegen, zei hij steevast: ’You don’t wanna know’. ,,We willen iedereen in Boxtel bedanken voor de hulp aan onze vader”, zeiden beide dochters. ,,Zonder jullie hulp hadden wij hier niet gestaan.”
De uniformjas van Stomberg is in Boxtel in goede handen, zo benadrukte kleinzoon John. ,,We zijn blij dat we deze jas kunnen overdragen aan het museum. Hiermee willen we Boxtel bedanken voor de hulp aan mijn opa, maar ook aan de honderd andere Airbornes. Door hulp te verlenen aan al die Amerikaanse en Britse soldaten en hen te verbergen voor de nazi’s, hebben jullie ook jezelf bevrijd en de vrijheid herwonnen.”

Herdenking bevrijding

De familieleden van Mervin Emery Stomberg verblijven een kleine week in Nederland. Ze brachten vrijdag 18 oktober een bezoek aan de schuilplaats en het Verzetsmonument in de Kampina en waren ook op de plek waar zijn zweefvliegtuig een noodlanding maakte. Zondag 20 oktober waren ze aanwezig bij de herdenking van de bevrijding in de Kampina en namen ze deel aan een militaire parade die onder meer door kerkdorp Gemonde trok.

Op de foto: familie van Mervin Stomberg rondom de vitrine met de uniformjas. Aan het woord is Willem van Vossen.

Tekst en foto: Marc Cleutjens

Museum Boxtel

Baroniestraat 18
5281 JE Boxtel
Postbus 84
5280 AB Boxtel
(0411) 607 551
info@muboboxtel.nl

Openingstijden

Elke zaterdag en zondag van:
13.00-17.00 uur
Ook geopend: tweede paasdag, tweede pinksterdag en tweede kerstdag
Gesloten: eerste paasdag, eerste pinksterdag, eerste kerstdag, oudjaarsdag, nieuwjaarsdag
Rondleidingen voor groepen op afspraak (ook op werkdagen)
Voor meer info, kijk op bezoekersinfo

 

 

 

 

Entreeprijzen

Entreeprijzen exposities
Volwassenen € 4 p.p.
Kinderen 12-18 jaar € 2 p.p.
Kinderen tot 12 jaar gratis en alleen onder begeleiding.
Museumkaart geldig
PIN betaling is mogelijk

Entreeprijzen rondleidingen en lezingen
Volwassenen € 5 p.p.
Kinderen 12-18 jaar € 2 p.p.
Kinderen tot 12 jaar gratis en alleen onder begeleiding
Met museumkaart € 2 p.p.
PIN betaling is mogelijk

Voor meer info, kijk op bezoekersinfo